Wat is Aikido?

Aikido is een zelfverdedigingskunst uit het Japanse Budo en kenmerkt zich door soepele en cirkelvormige bewegingen. Een belangrijke basis van het Aikido ligt in het Daito Ryu Aiki Jujutsu, een vechtkunst die rechtstreeks afstamt uit de periode van de samoerai, de ridderklasse van Japan. Het Aikido is na jaren van intensieve training ontwikkeld door O Sensei Morihei Ueshiba (1883 - 1969).  Aikido betekend letterlijk:

  • Ai: harmonie, eenheid
  • Ki: energie, innerlijke kracht
  • Do: studie, weg

Vrij vertaald: “de weg van geestelijke en lichamelijke coördinatie van energie”. Bij Aikido gaat het erom dat je leert om continu je balans te behouden, in harmonie met de aanvaller te bewegen en gebruik te maken van zijn kracht, snelheid en aanvalsrichting.  Aikidotechnieken gaan dus nooit in tegen de kracht van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. Wanneer de Aikidoka (beoefenaar van het Aikido) in harmonie komt met zijn eigen energie, ontstaat de mogelijkheid om in harmonie te komen met de energie van de tegenstander. Daardoor kan de Aikidoka de eigen energie en mogelijkheden optimaal benutten en de tegenstander met een techniek onder controle brengen.

Edgar Kruyning en Tony van Verseveld

Het Aikido kent een grote variatie aan klem- en werptechnieken en wordt tevens gekenmerkt door haar eenvoud en ontspanning. Hierdoor wordt het Aikido door veel mensen als fysiek moeilijk ervaren. Ook geestelijk is Aikido niet de eenvoudigste Budo activiteit.

In tegenstelling tot veel vechtkunsten worden bij Aikido geen pasklare antwoorden gegeven, maar slechts opties aangereikt. Uit het grote scala van mogelijkheden moet de Aikidoka dan de oplossing zoeken. Echter, op het moment dat je het Aikido begint te begrijpen, zie je dat de kwaliteiten en principes direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven en laat het je niet meer los!

Verschillende stijlen

In de loop der tijd zijn binnen het Aikido verschillende stijlen ontstaan, zoals:

· Aikikai met diverse afsplitsingen, zoals het Tissier Aikido en het Iwama Aikido

- Tendoryu Aikido

· Tomiki Aikido

· Yoseikan Aikido

· Yoshinkan Aikido

· Aikibudo

· Ki Aikido

Natuurlijk zijn nog veel meer Aikidostijlen. Een oorzaak van de enorme diversiteit binnen het Aikido is dat de directe leerlingen van O Sensei Morihei Ueshiba in een andere periode van Ueshiba’s eigen ontwikkeling les kregen. Deze leerlingen hebben vervolgens vanuit hun verschillende achtergronden nieuwe Aikidostijlen geïntroduceerd.  Ook leraren van de huidige generatie ontwikkelen eigen leermethodes, wat maakt dat het Aikido continu in ontwikkeling blijft.

Aikido Nederland

Een aantal belangrijke Aikidostijlen hebben zich aangesloten bij de overkoepelende organisatie Aikido Nederland, die officieel lid is van NOC/NSF. De individuele stromingen hebben een autonome sectie binnen deze overkoepelende organisatie.

Aikido NederlandBij de oprichting van Aikido Nederland hebben Edgar Kruyning en Roel van Beusekom besloten om het Yoseikan Aikido als een aparte sectie onder te brengen. Op deze manier wordt gegarandeerd dat onze stroming/filosofie van het Aikido, zoals Minoru Mochizuki die uitdroeg en trainde en zoals deze nu door Edgar Kruyning wordt voortgezet wordt gewaarborgd.

Het is mogelijk om je bij ons aan te sluiten en ons te helpen om de filosofie van Minoru Mochizuki voort te zetten en verder te ontwikkelen. De docenten staan voor een actief, progressief beleid met als doel de aangesloten leden iets te bieden. Juist door zo’n grote organisatie, die het algemene belang van het Aikido dient en de administratieve zaken regelt, geeft het lesgevend kader de mogelijkheid om bezig te zijn met dat waar het omgaat, namelijk Aikido!