Oorsprong

Het Yoseikan Aikido van vandaag is de stijl zoals die door Minoru Mochizuki in 1951 voor het eerst in Europa werd geïntroduceerd. Kenmerkend voor dit Aikido is dat het erg praktijkgericht is en dat zelfverdediging een prominente rol speelt, zonder dat dit ten koste gaat van de sierlijke, cirkelvormige bewegingen die typerend zijn voor het Aikido.

Minoru MochizukiIn de loop van de geschiedenis heeft het Aikido al veel namen gekend. Ueshiba gebruikte bijvoorbeeld Daito Ryu, Ueshiba Ryu, Aikibudo en regelmatig ook Aikijujutsu. Daarom gebruikte Mochizuki eerst de naam Yoseikan Aikijujutsu.

Jim Alcheik en Hiroo Mochizuki verspreidden vervolgens het Yoseikan Aikido of het Yoseikan Aikijujutsu in Europa. Hiroo Mochizuki heeft zijn eigen stijl ontwikkeld. Deze stijl, het Yoseikan Budo is erg veelzijdig en kenmerkt zich qua uiterlijk door een witte broek met blauwe streep en een blauwe kimono.

Hiroo MochizukiEr zijn duidelijke verschillen te zien tussen de stijlen van Minoru Mochizuki (Yoseikan Aikido, Yoseikan Jujutsu, Budo Yoseikan) en het Yoseikan Budo van Hiroo Mochizuki. Later heeft Alain Floquet, leerling van Jim Alcheik en Hiroo Mochizuki vandaar uit zijn eigen stijl ontwikkeld en deze Aikibudo genoemd. Het Budo Yoseikan wordt ook beoefend in de Verenigde Staten. Deze stroming werkt met een sterke Aikido basis en heeft naast de traditionele kata, zoals Mochizuki die vroeger doceerde ook veel Jujutsu en Sutemi technieken (offerworpen) in het programma.

 

Minoru Mochizuki heeft zijn hele leven aan de Budo en zijn Yoseikan Dojo geweid. Op dit moment is Hiroo Mochizuki als Soke, de directe lijn opvolger van de Yoseikan Dojo. De Hombu Dojo in Shizuoka, waar Minoru Mochizuki doceerde, is overgenomen door de huidige directeur Mitsuhiro Sato samen met Masaji Shinmura. De huidige groep senior leraren in Japan hebben zich nu verenigd onder de naam Seifukai en de oude Yoseikan Dojo is vernoemd naar de eerste Dojo van Minoru Mochizuki: Budo Gakunanjuku.  

 

In 1995 heeft Edgar Kruyning persoonlijk toestemming gekregen van Minoru Mochizuki om het Yoseikan Aikido en Yoseikan Jujutsu in Nederland te introduceren en te vertegenwoordigen. Dit wordt ook ondersteund door de directeur en senior leraren van de Budo Gakunanjuku Hombu Dojo.

Minoru Mochizuki en Edgar Kruyning