Realiteitswaarde

Minoru Mochizuki trainde bij Ueshiba in een periode waarin het Aikido erg praktijkgericht was en veel nadruk legde op zelfverdediging. Vandaag de dag starten veel mensen met Aikido voor zelfverdediging. Kenmerkend voor het Yoseikan Aikido is dat vooral in de beginperiode dit aspect zeer nadrukkelijk onderwezen wordt. Door de basisprincipes van bewegen direct te koppelen aan zelfverdediging, leren de leerlingen de functionele waarde en toepassingen van de Aikidotechnieken. Dit geeft zelfvertrouwen en maakt de leerling nieuwsgierig om zich verder te verdiepen in het Yoseikan Aikido.

Minoru Mochizuki


Aikidoka's zijn vaak geïnteresseerd in het traditionele aspect van het Aikido en vaak geraakt door de sierlijkheid van de bewegingen en de aansluiting met de mentale ontwikkeling. Door de complexiteit en moeilijkheid van het Aikido is de directe functionaliteit voor zelfverdediging niet altijd even duidelijk voor handen.


Doordat Minoru Mochizuki een expert was in verschillende disciplines en de realiteitswaarde hoog in het vaandel had, bleef hij met dat in het achterhoofd zijn stijl verder ontwikkelen. De huidige leermethode legt daarom ook veel nadruk op de praktische toepasbaarheid voor zelfverdediging, zonder dat dit ten koste gaat van de sierlijkheid en circulaire bewegegingen die zo kenmerkend zijn voor het Aikido.