Leermethode

Door te begrijpen welke principes belangrijk zijn voor de juiste uitvoering van Aikidotechnieken, zul je inzicht ontwikkelen in je eigen mogelijkheden en in het mysterie van het Aikido.

 

De pijlers van het Yoseikan Aikido zijn:

  • Realiteitswaarde en praktijkgericht
  • Efficiënt en economisch bewegen
  • Logica en simpliciteit
  • Doelgerichtheid en functionaliteit
  • Algehele lichamelijke en geestelijke balans

 

Aikidoka's leren door middel van basisseries en kata (vastgestelde vorm) verschillende thema’s, kwaliteiten en bewegingsvormen kennen. Hierin staat de meervoudige toepasbaarheid van technieken centraal op basis van overeenkomstige bewegingen en principes. De leermethode die gebruikt wordt in het Yoseikan Aikido werkt eerst met grote, ruime bewegingen en een positionering (tai sabaki) naast de aanvaller onder een hoek van 90˚ of 45˚.


Wanneer de leerlingen meer vertrouwen krijgen in de technieken en in zichzelf groeit hun bewegingskwaliteit. Hierdoor zijn zij in staat om de bekende en meer complexe technieken uit te voeren op vloeiende en circulaire wijze en tegelijkertijd de basis bewegingsprincipes te behouden. Ook combinaties en overnames van (basis)technieken worden vanuit dezelfde principes behandeld. Timing, snelheid, voortzetten van de aanvalsrichting en harmonieuze versmelting met de energie van de aanvaller staan hierbij altijd centraal.


Edgar KruyningBinnen het Yoseikan Aikido wordt er een direct een verband gelegd tussen Aikido-technieken en zwaard-technieken. Het basis kata Kihon Aiki Waza is dan ook direct gekoppeld aan het kata Kihon Aiki Ken. Ook hier staan de principes overeenkomst van bewegen, verplaatsen, positioneren en het richten van de energie centraal.